Основні дорожні знаки на дорогах України

В якості засобів організації дорожнього руху, в Україні використовуються дорожні знаки. Вони проходять стандартизацію, яка визначає графічне зображення, здатне передати повідомлення водіям і пішоходам.

Ті знаки, що використовуються на території нашої країни, відповідають Віденської конвенції про дорожні знаки і сигнали. Пропонуємо їх розглянути.

Всі знаки використовуються в Україні можна поділити на такі основні категорії:

Попереджувальні знаки

Дана категорія покликана повідомити водіям про те, що вони наближаються до ділянки дороги, яка є потенційно небезпечною. Також на знакові зображено характер небезпеки. Для того, щоб без пригод проїхати складний відрізок, необхідно дотримуватися рекомендовані заходи по організації руху на дорозі.

Група попереджувальних знаків переважно має трикутну форму з червоним обідком, крім позначення не обладнаного шлагбаумом ж/д переїзду з одним, двома і більше коліями. Такі знаки виконані у вигляді прямокутника з червоними смугами, або спеціальної форми знаків.

Знаки пріоритету

Наступна категорія знаків – пріоритету, покликана повідомляти водіїв про те, що на даній ділянці існує певна черговість проїзду. Знаки встановлюють на перехрестях, перетині проїжджої частини (частин), вузьких ділянках доріг.

Заборонні знаки

Дана категорія знаків говорить про заборону чи дозвіл будь-яких обмежень в русі на конкретній ділянці дороги. При цьому деякі знаки, наприклад такі, що говорячи про ремонтні роботи, можуть носити тимчасовий характер.

Як правило, знаки мають круглу форму з червоним або чорним обідком, при цьому є окремі варіанти позначення зон обмеження швидкості або місця стоянки – прямокутної форми.

Наказові знаки

Інформація, зазначена на розпорядчому знаку, говорить про обов’язковий напрямок руху. Також знак може надавати деякі дозволи певним категоріям учасників руху. За допомогою розпорядчих знаків вводяться і скасовуються деякі обмеження.

Зовні всі знаки переважно мають круглу форму, синій фон і білий ободок і позначення, однак для категорій транспортних засобів з небезпечними вантажами знаки мають прямокутну форму.

Інформаційно-вказівні знаки

Знаки цієї категорії покликані ввести або скасувати деякий режим руху. Крім цього, також грають інформаційну роль для водіїв про розміщення певних об’єктів з діючими певними правилами. Також вказівні знаки говорять про розташування населених пунктів.

Знаки сервісу

Ця категорія покликана інформувати водіїв про те, що на певній ділянці розташовані об’єкти обслуговування.

Таблички до дорожніх знаків

Дана категорія покликана уточнити або обмежити дію знаків, які з ними розташовані.

Можливо вас зацікавить широкий асортимент дорожніх конусів нашого виробництва.