Дорожня розмітка: призначення і типи

У даній статті пропонуємо поговорити про такий незамінний елемент доріг як дорожня розмітка. Даний спосіб впорядкувати рух транспорту на дорогах з’явився не так давно, практично одночасно з появою бетонних і асфальтових трас, тобто приблизно на початку ХХ століття.

Дорожньою розміткою прийнято називати нанесення фарбою позначення на поверхні дорожнього полотна, завдяки яким і відбувається регулювання руху транспорту. Розмітка не є фізичною перешкодою, однак за її допомоги можна дати знати водіям про те, як необхідно поводитися на певному відрізку проїжджої частини.

Типи і види дорожньої розмітки

Дорожню розмітку в нашій країні можна поділити на такі види:

Для нанесення постійної використовують фарбу білого кольору в переважній більшості випадків. Також використовують фарбу жовтого кольору для позначення місць зупинки громадського транспорту.

Для нанесення тимчасової розмітки використовується фарба жовтого або оранжевого кольорів. Як правило, це місця проведення ремонтних робіт або реорганізації руху на дорозі.

Якщо водій бачить на дорозі постійну і тимчасову розмітки, слід орієнтуватися на тимчасову.

Також для зручності існує більш детальна класифікація дорожньої розмітки:

  1. Поздовжня застосовується при позначенні кордону смуги руху, а також необхідна для того щоб розводити потоки транспорту.

При цьому суцільну лінію заборонено перетинати. Пунктирна, або переривчаста також як і суцільна наноситься для того, щоб позначити кордон проїжджої частини, але її можна перетинати. Дві подвійні суцільні лінії покликані розділити смугу руху навпіл для двох протилежних напрямків (актуально при 4-х і більше смуг).

  1. Поперечна розмітка – це, в першу чергу, сигнал для пішоходів. При перпендикулярному (щодо потоку руху) розташуванні така розмітка говорить водіям про те, що в даному місці стоїть зменшити хід або зробити зупинку.

Найвідоміша поперечна розмітка – це зебра, або пішохідний перехід. В цьому випадку, водій зобов’язаний зменшити хід, або зупинитися повністю, якщо бачить на “зебрі” пішохода.

Ще один варіант поперечної розмітки – смуга перед світлофором, для позначення місця, де допустимо зупинитися чекаючи зеленого сигналу.

  1. Стрілки вказують на необхідний рух транспортних засобів, або пішоходів. У деяких випадках зустрічаються подвійні або потрійні – це можливість вибору напрямку, куди можна виробляти рух.

Якщо дорога багатосмугова, то стрілки можуть бути продубльовані дорожніми знаками.

  1. Піктограми, або дорожні знаки у вигляді велосипеда і інвалідного візка з сидячим в ній людиною намальовані на проїжджій частині. Перша говорить про те, що дана ділянка дороги або вся дорога призначена для їзди на велосипеді, а в другому випадку може позначати місця на парковці для осіб з обмеженими можливостями.

Можливо вас зацікавлять наші гнучкі пластикові конуси.